Gelenek ve görenekler her toplumda bulunan kültür birikimleridir. Her toplumun mutlaka kendisine özgü bir kültürü ve gelenek anlayışı bulunmaktadır. Bu gelenekler zamanla insanların alışılmış davranışları haline gelmektedir. Günümüzde geçmişin izleri hala taşınmakta ve birçok gelenek görenek uygulanmaktadır. Bu gelenek ve görenekler içerisinde en bilindik olanı ve en fazla uygulananı çeyiz geleneğidir. Çeyizler evlenecek olan insanların işine yarayacak olan ve başka insanlara hediye etmeleri için konan eşyalardan ibaret olan anı topluluğudur. Çeyizlerin saklandığı ve muhafaza edildiği kapalı kutulara ise sandık adı verilmektedir. Sandıklar anıları taşıdığı için manevi olarak oldukça değerlidir. Bu nedenle insanlar sandık seçecekleri zaman iyice araştırma yapmaktadır. Sandıklar kişilerin zevk ve beklentilerine göre seçilmelidir. Bu noktada devreye sandık modelleri girmektedir. Sandık modelleri iyice incelendikten sonra bir karar verilip hangi sandığın alınacağı belirlenmelidir. Peki sandık modelleri nelerdir?
Birçok farklı sandık modeli bulunmaktadır. Bu sandık modellerinden ilki kırsal model sandıklardır. Kırsal model sandıklarda sandık yüzeyi tahta bir yapıdan ve etnik desenlerden oluşmaktadır. Bu sandık modelinde koyu renkler daha ağır basmaktadır. Kırsal modeldeki sandık modellerinde koyu renk bir yüzey ve etnik desenler seçilir. İçerisi birçok eşyanın sığabileceği kadar geniştir ve ebatları da yeteri kadar büyüktür. İkinci sandık modeli ise minimalist sandık modelidir. Minimalist sandık modelleri az desen ile sade bir görünüm oluşturma amacı taşıyan sandıklardır. Bu model sandıklar dış yüzeyinde çok fazla desen, renk ve detay bulundurmayan fakat içi oldukça geniş olan sandıklardır. Minimalist model sandıklar çok fazla etnik desen sevmeyen ve sadelikten yana olan kişiler için uygundur. Fakat şatafat ve gösteriş seven kişiler minimalist model sandıkları tercih etmemelidir. Başka bir sandık modeli ise klasik model sandıklardır. Klasik model sandıklar klasik bir model denince akla gelen ilk şekillerden oluşmaktadır denilebilir. Klasik model sandıklarda uyum ve uyumsuzluk iç içedir. Örneğin sandığın bir tarafındaki desen etnik iken diğer tarafta çiçekle olabilmektedir. Bu ve buna benzer birçok deseni içinde barındırabilen klasik model sandıklar da birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Klasik model sandık üreticinin hayalgücü ile şekillenen bir modeldir. Kişiye özel yapılan sandıklarda ise kişi kendi hayalgücünü kullanarak istediği sandığı yaptırabilmektedir.
Sandık modelleri içinde eklektik sandıklar da bulunmaktadır. Eklektik sandık modelleri daha marjinal ve ilginç olan sandıklardır. Bu sandık modellerinde oldukça ilginç desenler ve şekiller bulunmaktadır. Renkler de istenildiği gibi seçilebilir. Eklektik sandık modeli çok fazla tercih edilen bir sandık modeli olmamasına rağmen günümüzde tercih eden kişi sayısı artmıştır. Son sandık modeli ise modern sandık modelidir. Modern sandık modelleri oldukça modern bir şekilde tasarlanmış olan sandıklardır. Bu sandık modelinde istenen temel şey en fazla tercih edilen renk ve şekiller ile uyumlu bir sandık yapmaktır. Modern sandıklarda klasik sandıklar ya da eklektik sandıklar gibi bir farklılık çabası bulunmamaktadır. Önemli olan uyum ve bu uyumun göze hitap etmesidir. Sandık modelleri eskiden çeyizi hazırlayan kişi ya da kişiler tarafından belirlenirken günümüzde bizzat sandığın sahibi tarafından seçilmektedir. Bu nedenle model seçimi yaparken sandığı kullanacak olan kişinin isteği, zevki ve beğenileri göz önüne alınmalıdır. Örneğin kişi renk uyumu olan ve modern bir sandık istiyorsa modern model sandık, etnik desenlerden hoşlanıyorsa kırsal model sandık tercih edilmelidir. Tüm bu sandık modelleri her zevke ve kişiye hitap edecek şekilde hazırlanmıştır. Model belirlemek ise kişinin zevkine bırakılmıştır.