Koltuklarda karşılaşılabilecek onlarca farklı leke türü bulunuyor. Bunların kısa süre içerisinde geçirilebilmesi için, sadece lekenin oluştuğu anda temizleme girişiminde bulunulması yeterli olmuyor. Fark edilmemiş ve uzun süre boyunca kalarak kurumuş lekelerin yanı sıra, fark edilmesine rağmen yanlış temizleme yöntemi kullanılmış olması nedeniyle lekenin çıkarılamadığı durumlarla karşılaşılabiliyor. Her leke için sabit bir temizleme yöntemi bulunmadığı gibi, aynı lekenin farklı kumaşlar üzerindeki etkisi ve temizleme işlemleri de doğrudan değişiklik gösteriyor.
Çeşitli yöntemlerin detaylı olarak öğrenildikten sonra, uygun temizleme malzemeleriyle birlikte temizlik girişiminde bulunulması ve temizlenmesi yeterli olacaktır. Koltuktaki lekenin çıkarılabilmesi ve aynı bölgede temizleme işleminin ardından, ıslak alanın kuruması sonucunda yeniden lekenin kabarmasının engellenmesi gereklidir. Aşağıda yer alan yöntemler sayesinde, farklı kumaşlarda ve farklı leke türlerinde ne gibi önlemler alınması gerektiği net olarak anlaşılabilecektir.
Yazı İçeriği
Kan Lekesi Koltuktan Nasıl Çıkar?
Birbirinden farklı lekelerin koltukta yer almasının ardından, süngerin yeşil olan kısmının kullanılmasıyla birlikte, kuru veya ıslak olması fark etmeksizin lekelerin çıkartılması mümkün olacaktır. Kumaşının renginin atmasına neden olunmaması gerektiği gibi, kalıntıların temizlenmesiyle birlikte, bölgedeki kumaşın çevresinin süngerin sert tarafıyla kazıtılması ve dairesel hareketlerle çıkartılması son derece kolay hale gelecektir.
Derinlere kadar inen ve geniş bir alana yayılmış olan lekelerin tam anlamıyla çıkarılması yerine, daha küçük lekelerde ıslak mendilin yanı sıra, alkollü bezle veya kolonyalı bezle de silmeyi deneyebilirsiniz. Lekenin yayılmadığından emin olmak için ilk önde aynı yöne doğru yaklaşık on kez bastırarak silmeniz gerekiyor. Daha sonra ise bezin kimyasallı tarafıyla, lekenin ıslak veya kuru olması fark etmeksizin mutlaka dairesel hareketlerle kan lekesinin çıkartılması gereklidir.
Mürekkep Lekesi Koltuktan Nasıl Çıkar?
Hiçbir zaman için kumaştaki lekenin çıkması amacıyla, deri veya kadife gibi materyallere sahip olması fark etmeksizin çamaşır suyu kullanmamanız gerekiyor. Özellikle ev hanımlarının bu durumda en çok tercih ettiği fakat yanlış olan durum, ilk yöntem olarak çamaşır suyunun kullanılmasıdır. Diş macunu süren ve bu şekilde çıkacağını düşünen kişiye de bulunuyor fakat bu işlemle sonuç elde edilmesi için son derece küçük lekelerin bulunması gereklidir.
Mürekkep lekesinin çıkartılması amacıyla uygulanmaması gereken işlemlerin başında, ıslanan veya yoğun bir şekilde mürekkep dökülen yerin üzerine ütü yapılmaması geliyor. Eğer ütü yaparsanız, ipliklere daha net ve kalıcı bir şekilde yerleşmesine sebep olur, kuru temizleme şirketleriyle görüşseniz dahi mürekkep lekesinin çıkarılamamasına dayanan problem yaşayabilirsiniz.
Kalem Lekesi Koltuktan Nasıl Çıkar?
Bünyesinde aktif olarak leke bulunan ve kalem lekesi veya mürekkep damlaması nedeniyle mürekkep lekesi bulunan halı ile koltuklarda hiçbir zaman için doğrudan özel makinelere sokulmaması gereklidir.
Eğer leke halen aktif ve ıslak durumdaysa, çeşitli kimyasallarla, yıkama makinelerinin tercih edilmesi ve basınçlı suyla doğrudan lekeye odaklanılması halinde, lekenin süngere geçiş yapan bir mürekkep olmasından ötürü çok daha fazla yayılması göz konusu olacaktır.
Çay Lekesi Koltuktan Nasıl Çıkar?
Çay lekesiyle karşılaşılan yüzlerce koltuk için en kullanışlı yöntemlerin başında, bulaşık deterjanı olarak da kullanılan ürünlerden bir damlanın bulaşık süngerine damlatılmasının ardından, lekeli bölgede gezdirilmesi yer alır. Bu yöntemle tam anlamıyla köpüklü ve az miktarla suyla da köpürmeye hazır hale gelen alanda çay lekesinin yanı sıra diğer lekelerin de kabartılması son derece kolaydır.
Lekenin yer aldığı alanın ıslatılması ve köpürtülmesiyle birlikte, ıslak bir bezin birkaç kat katlanmasının ardından, pansuman yapar şekilde bölgeye tutulması ve bastırılması gereklidir. Birkaç saniye basıp çektikten sonra, dairesel hareketlerle bölgedeki lekeyi hareket ettirdiğinizde, iplikler arasındaki çay lekesinden tam anlamıyla kurtulabileceksiniz.
Çikolata Lekesi Koltuktan Nasıl Çıkar?
Çikolatanın temizlenmesi en zor olduğu durum, çikolata lekesinin oluşmasının üzerinden saatler hatta günler geçtiği süreçtir. Özellikle lekenin kuruması ve tırnakla koparılabilecek hale gelmesi, lekenin giderilmesi amacıyla özel yöntemlerin uygulanmasını zorunlu hale getiriyor. Eğer çikolata lekesinin üzerinde halen çikolata bulunuyorsa, bu lekeyi almak için öncelikle sünger veya yumuşak bir bez kullanılmalıdır. Parmak uçlarınızla, lekenin kenarlarından ortasına doğru sıkarak, elinizi yukarı doğru kaldırmalı ve çikolatanın topak halde gelmesini sağlamalısınız.
Tüm cıvık haldeki çikolatanın lekeli bölgeden alınmasının ardından, ıslak mendil veya kuru mendil yerine, kalıntıların tamamen giderilmesi amacıyla yumuşak bir kumaştan yararlanmanız yeterli olacaktır. Çikolata lekesini gidermek ve temizleme işleminin ardından bölgenin kurumasıyla birlikte tekrardan lekenin kabarmasına neden olacak durumla karşılaşılmaması son derece önemlidir. Bunun için de çikolatanın sıvı bir leke bıraktığı bölgeyi kenarlardan bir elinizle tutarak, diğeriyle d doğrunda lekenin kumaş altındaki süngere işlemesini engellemeniz gerekecektir. Bu durum sayesinde, alt kısma da bulaşmayacak olan lekenin kısa süre içerisinde üst bölümde kalması ve geçirilmesi sağlanacaktır.
Vişne Suyu Lekesi Koltuktan Nasıl Çıkar?
Ağartıcı olarak tanımlanan ve özellikle lekeleri çıkartma konusunda en etkili karışım hazırlama malzemelerinden biri olduğu düşünülen sıvının kullanılması doğru değildir. Koltuk renginiz beyaz veya krem rengi değilse, özellikle de sürekli olarak toz çeken bir yapıya sahipse, en ufak kirde ağartıcı kullandığınızda sürekli olarak koltuğun renginde değişimler görmeye başlarsınız. Bu sorunun uzun süre boyunca devam edecek bir yapıya sahip olması nedeniyle, bir süre sonra ön yüzde ve bastırarak sildiğiniz tüm bölgelerde yaşanan renk değişimleri, önü alınamaz bir hale gelecektir.
Vişne suyunun ağartıcı kullanımına ek olarak, çamaşır suyu kullanımı haricindeki yöntemlerle çıkartılması gereklidir. İkisinin bir arada kullanılmasını sağlayan, tuz ruhu katmayı dahi düşünen kişilerin bulunduğu biliniyor. Bunlar yerine direkt olarak kanepe temizliğine uygun bir şekilde üretilmiş olan özel kimyasal deterjanların kullanılması yeterli olacaktır. Bu alanda kendini kanıtlamış ve milyonlarca kişiye hizmet vermeye devam eden markaların koltuk ve kumaş temizleme malzemelerini karıştırmak yerine, tek tek sırayla kullanabilir ve hangisinin daha iyi sonuç alınmasını sağladığına kendiniz karar verebilirsiniz. Bu alanda binlerce kişi tarafından yanlış kimyasalların karıştırılması nedeniyle, akciğerlerine zarar verilebildiği için, hazır halde satılan deterjanın satın alınması ve dairesel hareketlerle, lekenin dışından içine doğru bezi gezdirmek gerekir.
Koyu Lekeler Deri Koltuktan Nasıl Çıkar?
Koyu renkli lekelerde dikkat edilmesi gereken en önemli durum, kullanacağınız temizlik malzemesinin direkt olarak koltuğun lekesi yerine kumaşa zarar verip vermediğidir. Eğer doğrudan kumaşın renginin solmasına veya renginin atmasına, farklı yerlere bulaşmasına sebebiyet verebilecek bir karışım hazırladıysanız, o karışımı hiçbir şekilde lekeye veya farklı bir yere sürmemelisiniz. Özellikle yeşil, kırmızı, mavi gibi renklerdeki koltuklarda lekeyi çıkartmak yerine, koltuğun ana renginin solmasına yol açabilecek yanlış bir karışım hazırlamış olabilirsiniz.
Karışımın doğru yapıda olup olmadığını test etmek amacıyla, koltuğun alt kısmında yer alan bir bölgeye veya yastıkların altındaki görünmeyen bir alana besi o karışıma batırdıktan ve sıktıktan sonra yerleştirin. Ortalama bir dakika hiç hareket ettirmeden bezin o bölgede kalmasını sağlayın. Eğer rengin beze geçmesi gibi bir durum söz konusu değilse, lekenin üzerini az miktarda suyla ıslattıktan sonra, karışıma batırdığınız bezi doğrudan lekenin çevresini dairesel hareketlerle dolaşarak gezdirin. Birkaç dakika içerisinde hem köşelerden hem de iç bölgeden çatlamalar ve lekenin ayrılmasını sağlayacak şekilde kırıntı haline gelme durumuyla karşılaşılıyorsa, çabalandığı taktirde lekenin tam anlamıyla çıkartılması mümkün olacaktır.
Yorumlar (1)